Sunday, January 3, 2010

Hadith Tentang Cinta .

Bismillah...

Nak kongsi hadith yang kawan lama aku kasi hari tue .

tak dapat cari sama ada disahihkan @ tidak. tp, even hadis dhaif pun leh beramal dgnnya kan utk kebaikan.

Riwayat dari Ibn Assakir & Dailami.

So, if nak tahu sanad, kena la check biodata dua2 perawi ni.

Sabda Rasulullah..."Barangsiapa yg jatuh cinta kemudian dia mampu menyembunyikannya, menjaganya dan bersabar, Allah akan mengampuni dosanya dan memasukkannya kedalam syurga..."

"Sesiapa yang (jatuh cinta)kepada sesuatu lalu ia cuba menjauhkannya lalu menyembunyikannya didalam hatinya kemudian ia mati,matinya adalah MATI SYAHID."

so, ada ulama cakap ni hadis maudhu', ada juga ulama yg menghukumkan sahih.

aku diberitahu abu bakr ahmad bin 'ali al-hafidz, berkata : menceritakan kepadaku abu al-hasan 'ali bin ayyub, berkata : menceritakan padaku muhamad bin 'imran, berkata : menceritakan padaku yahya bin makhzum, berkata : menceritakan padaku hasan bin 'ali al-asynani dan ahmad bin muhamad bin masruq, keduanya berkata : menceritakan padaku suwaid bin sa'id, berkata : menceritakan padaku 'ali bin mushir dari abi yahya al-qathtat dari mujahid dari ibn 'abbas : barang siapa sedang rindu ( cinta ), lalu menyembunyikannya , menahan diri kemudian dia mati, maka meninggal dalam keadan syahid.

jadi masalah pada rawi suwaid bin sa'id.

tapi, suwaid bin sa'ad ni diiktiraf oleh Ahmad bin Hanbal.

so, ada perbezaan pendapat kt situ.

Kesimpulan:
Memang sangat susah kita nak buang perasaan tue apatah lagi bila dah terjebak. Kalau tak ganjarannya sampai macam tue sekali kan . Allah tue kan Maha Mengetahui kehendak, keinginan, dan keadaan manusia. Tue sebab kalau kita dapat control dan sembunyi kan , kalau kita mati , mati kita tue mati syahid . Semoga hadith ni beri peringatan dan motivasi untuk semua .

WAllahua'lam .

14 comments:

Anonymous said...

-junior pelik-

kalu macm tu ko mesti dapt byk ganjarannye kan??
fuiyoooooooo...respek giler!!!

perantau_kamal said...

oo...ini sedang merasa ke?

fuzzree said...

Junior Pelik ...... kalau la aku sekuat ini .

Kamal ......... susah nak buang kot ... kalau ko refer pada ayat 187 Surah al-Baqarah , mungkin ko faham (not really related tp aku suka ayat nie) .

Anonymous said...

Like this one..
Sembunyi, Sabar, dan Jaga. 3 benda yang berat. Nak buang memang susah.
Tapi kita boleh cuba untuk sembunyi, cuba untuk sabar, dan cuba jaga. Semoga usaha mencuba sedikit2 tu ada harga disisi Allah. insyaAllah. Allah nak lihat usaha kita kan?
Syurga Allah memang mahal.

Betulkan apa yang saya silap.

Thanks for sharing.

Anonymous said...

"Sesiapa yang (jatuh cinta)kepada sesuatu lalu ia cuba menjauhkannya lalu menyembunyikannya didalam hatinya kemudian ia mati,matinya adalah MATI SYAHID."

salam'alaiyk. nk tny. hadith kt atas ni sahih ke.?

fuzzree said...

waalaikummussalam .
ada perbezaan pendapat . kat situ tue . ada yang menghukum sahih dan ada yang menghukum maudu' . cuba baca petikan betul betul . dah di tulis .

WAllahua'lam .

Liana said...

menghukum sahih and menghukum maudu'

apa maksud phrase ni?

salam

Liana said...

Sabda Rasulullah..."Barangsiapa yg jatuh cinta kemudian dia mampu menyembunyikannya, menjaganya dan bersabar, Allah akan mengampuni dosanya dan memasukkannya kedalam syurga..."

does this imply that cinta kat seseorang tu merupakan dosa?

thanks menjawab.

syazwani said...

dkatkan dri dgn Sang Pencipta..Insya Allah...mmpu mnahan...

Haura' Atiqah said...

Assalaamualaikum,fuzzree...

betul ke hadis dhaif boleh digunakan untuk tujuan ilmiah??

fuzzree said...

Waalaikummussalam WBT.

tiada penolakan untuk beramal bagi hadith sahih dan hassan . namun bagi hadith dhaif ada perbezaan pendapat terhadap penggunaannya .
sila lihat 2 links di bawah untuk tujuan rujukan dan lebih kefahaman .

http://www.slideshare.net/dr2200s/hadith-daif

http://nasbunnuraini.wordpress.com/2010/10/31/berinteraksi-dengan-hadis-dhaif/

WAllahua'lam .

Anonymous said...

jatoh cinta berdosa ke?

kucingcomel said...

nak jawab komen 6 dec ni

tak berdosa jatuh cinta. cinta fitrah. tapi kalau ada crush kat orang, jaga hati, jaga pergaulan jangan sampai berbuat dosa.

Abid Afiq Abidin said...

Assalamualaikum...

Betol ke ni MATI SYAHID ?
Kalau mcm contoh ku cinta dia tapi dia cinta orang lain, pstu aku menahan rasa sakit hati ni , tu pun dianggap SYAHID gak ke ?

Waalahu Alam :)

Post a Comment